Prijzen Sneltest en PCR-test met Non-COVID document
☝Bespaar met korting: Bestel Vandaag je pcr-test!☝
Wat is een coronatest eigenlijk?

Wat is een coronatest eigenlijk?

Je wilt weten of je corona hebt en daarvoor dien je een test te doen. Maar wat is er een coronatest nu eigenlijk? Wat voor een testen zijn er? Hoe lang duurt het? En wanneer krijg je de uitslag?

Wat is een coronatest?

Een coronatest is een test dat wordt uitgevoerd om te bepalen of je besmet bent met het sars-cov-2 virus. Er zijn allerlei soorten corona (snel)testen die middels het bepalen van het genetische materiaal of antigenen kunnen aantonen of je besmet bent met het coronavirus.

De pcr test

Dit is de test die in het begin van de corona pandemie altijd gebruikt werd. Ondertussen zijn er verscheidende andere testen. Maar de betrouwbaarheid van de pcr test wordt gezien als het meest betrouwbaar. PCR staat voor polymerase chain reaction. Met deze test wordt aangetoond of genetisch materiaal van het covid 19 virus aanwezig is. Er wordt met behulp van een swab in jouw keel en neus een uitstrijkje bij jou afgenomen.

Vervolgens wordt dit materiaal van jou naar een laboratorium gestuurd en daar wordt onderzocht of er corona aanwezig is in jouw monster. Aangezien deze test een hoge gevoeligheid heeft, is het ook snel bekend dat je besmet bent met het corona virus, zelfs als er maar weinig hoeveelheid virus in jouw uitstrijkje te vinden valt. Het enige nadeel van een PCR test is de tijd. Het monster dient worden opgestuurd naar een laboratorium, dan dient jouw genetische materiaal te worden vermenigvuldigd om het ana te kunnen tonen.

De pcr test

LAMP test

TNO heeft een test ontwikkeld genaamd de LAMP test. Lamp staat voor Loop mediAted isotherMal amPlicifation. Het voordeel van deze test is dat de uitslag sneller bekend is dan bij een PCR test. Jouw uitstrijkje wordt niet gestuurd naar een laboratorium, maar kan ter plekke worden geanalyseerd. Zo weet je al binnen 3 uur of je besmet bent met het corona virus.

Tarieven PCR sneltest met COVID reisdocument
☝Tijdelijk korting: Bestel Vandaag je coronatest!☝

Antigeen sneltest

Het verschil tussen een PCR test en een antigeen sneltest is de werking en de uitslag. Bij een antigeen test worden de antigenen van het coronavirus gedetecteerd. Deze test wordt vooral uitgevoerd op mensen die al klachten hebben. Mensen die werken in de zorg, die geen klachten hebben, in aanraking zijn geweest met een persoon die corona heeft. Of mensen die in een risicogroep zitten zoals ouderen en mensen met diabetes. Is de antigeentest niet aan te raden.

Fout negatief

Het kan voorkomen dat je bij een antigeen sneltest een fout negatief krijgt. Dit betekent dat je alsnog besmet kan zijn met het coronavirus. Een vroege infectie is namelijk niet goed te detecteren dan met een PCR test. Een fout-negatief kan natuurlijk ernstige gevolgen hebben.

De SpiroNose een innovatieve blaastest

Overal ter wereld werkt men aan het maken van innovatiever het testen om zo laagdrempelig kunnen analyseren of iemand besmet is met het coronavirus. Wat deze test anders maakt dan de rest is dat deze test niet specifiek het coronavirus aantoont. Deze test toont alleen aan dat er een infectie aanwezig is in jouw lichaam.

Scroll naar top